Bebekler Kaç Aylıkken Konuşur?

Bebek Ne Zaman Konuşmaya Başlar?

Her anne – baba bebeğinin artık konuşabilmesini ister. Ancak bebeğin ne zaman konuşacağı net olarak bilinmeyebilir. Çünkü bebeğin konuşmaya başlaması vakit alan ve çaba isteyen bir süreçtir. Bebeğin ilk söyleyeceği kelime de hem anne için hem de baba için merak konusudur.

Bebekler Kaç Aylıkken Konuşur?

Bebek, doğduktan sonra ilk aylarını uyuyarak ve annesini emerek geçirmektedir. Aylar geçtikçe bebeğin anne ve babasına verdiği tepkiler netleşir. Bebek artık çevresiyle iletişim kurmaya başlar. Bu iletişim ilk zamanlar inceleme, tanıma ve öğrenme şeklinde olur. Konuşma ise zamanla öğrenilecek ve geliştirilecek olan bir iletişim şeklidir. İlk aylarda bebek gözleriyle iletişim kurarken zamanla ellerini de işin içine katar. Daha sonra anlamsız kelimeler çıkararak çevresindekilerle iletişim kurmak istediğini belirtir. Çevresinde olup bitenlere karşı tepki verir duruma gelir. Ortalama 3 aylık olduktan sonra çıkan bu sesler sayesinde bebeğin aç, mutlu, rahatsız ya da kızgın olduğu anlaşılabilir.

Bebek 5 – 6 aylık olduktan sonra oyunlarını sesli şekilde oynamaya başlar. Zamanla bebeğin ses ve hareket etme mekanizması gelişir. Bebek 9 – 12 aylık olduktan sonra sesleri daha iyi algılayabilmektedir. Bu dönemde bebek, ses çıkarmanın bir iletişim aracı olduğunu anlar ve buna yönelik eğilim gösterir. Bebek bu dönemden sonra anlaşılır olan ilk kelimelerini söyleyecektir. Genellikle 12 ila 18 aylar arasında gerçekleşen bu anlamlı kelimeler anne ve baba için oldukça önem taşıyan kelimelerdir. Bebek bu süreçte anlamlı kelimeler çıkarmaya devam ederken eski anlamsız kelimelerini de bir anda bırakmaz. Her ikisini harmanlayarak kendine has bir dil geliştirir.

Ancak unutulmamalıdır ki her bebek farklı bir gelişim gösterir. Yukarıda belirtilen aylar ortalama olarak ele alınmaktadır. Ancak bebeklerin gelişimleri birbirleri arasında çeşitlilik gösterebilmektedir. Bu durumda kitaba bağlı kalarak teorik bilgileri bebeğin uygulamasında birebir görmeye çalışmak doğru bir davranış olmayacaktır. Eğer bebeğin gelişimi hakkında endişeniz varsa ve geri kaldığını düşünüyorsanız bu durumda yapmanız gereken en doğru hareket uzman doktora danışmak olacaktır.

Bebek, doğduktan sonra ağlama refleksiyle birlikte sesle tanışır. Daha sonra bu sesleri geliştirerek anlamsız kelimeler çıkarmaya başlar. Sonrasında ise bu anlamsız kelimeler yerine çevresindekilerle iletişim kurabileceği anlamlı kısa kelimeler söylemeye başlar. Bu seslerle bebek, iletişim kurabildiğini fark eder ve gelişimi bu şekilde tetikler.

 

Peki, Bebek İlk Hangi Kelimeyi Söyler?

Bebekler ilk önce hece söylemleriyle ses çıkarmayı öğrenirler. Bu heceler genelde tekrarlar şeklinde ortaya çıkar. Örnek olarak, ma – ma, ba – ba, de – de, be – be gibi hecelerdir. Daha sonra farklı heceleri bir araya getirmeyi öğrenir. Buna örnek olarak da ad – da, da – ba gibi heceler verilebilir. Bu dönemde bebek aslında henüz gerçek kelimeleri söylemeye başlamamıştır. Ancak çoğu zaman ebeveynler bu süreci gerçek kelimelerle karıştırabilmektedir. Bu durumda bebek ilk önce “baba” kelimesini söylemiş gibi olmaktadır. Ancak bebek henüz bunun ayrımını yapacak seviyede değildir.

Bebekler ilk önce a, b, m, y harflerini kullanmayı öğrenirler. Daha sonra d, f, k, g, n, p gibi sessiz harfleri kullanmaya başlarlar. Diğer sessiz harflerin kullanılması ise 3 yaşı bulabilmektedir. Ancak bu süreden sonra da bebek henüz harfleri doğru çıkaramayabilir. Özellikle r harfinin çıkartılmasındaki hatalar oldukça fazla görülmektedir. Bu durum kimi bebeklerde geçiciyken kimi bebeklerde kalıcı olabilmektedir. 4 yaşından sonraki harf bozukluklarında bir uzmana danışmakta fayda vardır. Bu sayede gerekli bilgi elde edilmiş olur.

Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96