13. Hafta Gebelik Gelişimi

Evet şimdi ise geldik gebelikte 13.hafta ya gebelikte 12. Haftayı geride bıraktınız yani 1.trimester dönemini geride bırakıp artık 2.trimester dönemine giriş yaptınız bu dönem gebeliğin en rahat dönemi olarak bilinir ve halk tabiri ile gebeliğin balayı dönemi olarak adlandırılır.

13.hafta sonrasında artık mide bulantısı ve kusma gibi şikayetleriniz giderek azalacaktır. Bu dönemde midenizde yanma,ekşime,kabızlık,baş
ağrısı gibi şikayetleriniz hala sürebilir bu şikayetlerinize folik asitin yok açacağı şikayetler içinde gösterilebilmektedir.

Karnınız hissedilir derecede büyümeye başladı rahminiz normal boyutundan daha büyük bir boyuta geldi ve rahminiz büyüdükçe etrafını saran zarlar da gerilme meydana gelir bu gerilmenin neden olduğu hafif şiddette kasık ağrısı hissedebilirsiniz. Vücudunuzda gebelik maskesi (chloasma) adı verilen lekelenmeler meydana gelebilir ancak korkmanızı gerektirecek bir durum değildir doğum sonrası bu lekeler kaybolacaktır. Bir endişeye kapılmayacağınız nokta ise bu evrede vücudunuz da çatlak oluşumları başlaması ve kilo artışınızın gözlemlenmesidir. Çatlaklar için nemlendirici kremler kullanmanız önerilir (badem yağı,kakao yağı vb.) bu arada kilo artışınız ve karnınızda büyüme mevcut artık hamile giysileri almaya başlayabilirsiniz.

Bebeğinizin kalsiyum ve demir ihtiyacı artmış bu gereksinimi karşılamak amacı ile 12. Haftanın sonrasında multi vitamin takviyesi başlanması gerekir. Yükselen vitamin gereksinimine ve anne adayında yapılan tetkiklere göre düzenleme yapılmalıdır bu durumu doktorunuz ayrıntılı şekilde değerlendirecektir.

13.haftada bebeğiniz 

gittikçe büyümeye devem etmekte ve boyu 8-10cm ulaşmış kilosu ise 20-25gr civarında seyretmektedir.

 Bağırsaklara gelirsek bu hafta fizyolojik yerlerine yani karın içi boşluğuna tamamen gelmiş durumdalar ve bağırsaklar bu dönem de kıvrımlaşmıştır.

 Bebeğiniz kadar gelişimi süratli olmasa da plasenta bu dönem de gelişimini sürdürmektedir bu hafta da 25-30 gr ağırlığında olan ve doğum haftasında 450-900 gr ağırlığı arasına ulaşmış olur.

 Ve artık bebeğinizin karaciğeri safra salgılamaya ve pankreası da insülin üretmeye bu haftadan itibaren başlamıştır.

 Bebeğinizin ses tellerinde ki gelişme tamamlanmış olup kemiklerde ki kemikleşme merkezleri de belirlenir.

 Bebeğinizin ultrasonografi de kol,el,ayak hareketleri kolay bir şekilde görüntülenmeye başlamıştır.

Kendinizi zorlamadan küçük,küçük ve kısa mesafeleri yürüyüşler yapmak gebelik döneminde yapılacak en iyi egzersizler arasındadır daha öncede bahsettiğim gibi kramplarınızı azaltmak için ve kas gerginliğinizi minimum dereceye indirmek için egzersiz faydalıdır ve egzersiz esnasında kan dolaşımınız hızlandığı için ödem oluşmasını da azaltmaktadır ama kesinlikle çok zorlamadan belli bir plan içinde yapılmalı haftada da 3-4 defa ve 20 dakikayı geçmeyerek ısınma ve soğuma hareketleri yapılarak uygulanmalıdır. Düzenli bir plan periyotunda egzersizler uygulanmalı ve egzersiz esnasında yaşanan su kayıpları içinse bol miktarda su içilmesi önerilmektedir.

13 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

Hamilelikte 13.haftada rahmin biraz daha büyüyecek. 12.ve13.haftalarda rahim leğen kemiğini doldurur ve karnın ileriye doğru büyümeye başlar. Yani 13 haftalık hamile karnı yumuşak, düzgün bir top gibidir.

Şimdiye kadar biraz kilo almış olmalısın. Eğer sabah bulantısı hala sorun oluyorsa ve yemek yemekte zorluk çekiyorsan çok kilo almamış da olabilirsin.

Artık bel ölçün değişiyor, kıyafetlerin dar gelmeye başlıyor. Daha bol, rahat kıyafetler giyme ihtiyacın artıyor. Bunların yanı sıra 13. hafta hamilelik belirtileri arasına çatlakları, şişkinlik ve gaz şikayetlerini, memelerdeki değişimleri de katabiliriz.

 

13.Hafta Gebelik Şikayetleri: Çatlaklar, Şişkinlik ve Memelerdeki Değişimler!

Çatlaklar hamilelikte sık sık ve çeşitli düzeylerde görülür. Karında, göğüslerde, kalçalarda, baldırlarda oluşur. Bundan sakınmak için istikrarlı bir biçimde kilo almak mantıklı bir yoldur. Çünkü kilodaki ani ve fazla artışlar çatlakların daha belirgin çıkmasına sebep olur.

Bu izleri tedavi etmek için hamilelik döneminde hidrokortizon veya topicort gibi steroid kremler kullanırsan bu kremler karından bebeğe ulaşabilir. Bu tür bir krem kullanmadan önce doktorunla mutlaka konuşmalısın.

Hamilelik döneminde gerilme ve çatlak izlerini önlemek için yapılabilecekler:

  • Bol su içmek,
  • Antioksidan oranı yüksek sağlıklı gıdalar yemek,
  • Yeterli miktarda protein, az miktarda yağ alarak cildin esnekliğini korumak,
  • Güneşten uzak durmak,
  • Egzersiz yapmak,
  • Yavaş yavaş ve istikrarlı şekilde kilo almak,
  • Doktor tavsiyesi ile cildin elastik lif kalitesini geliştiren kremler kullanmak.
Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96