Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?

OKB Nedir ?

Obsesyonlar istenmeden akla gelen, kişiyi rahatsız eden, bireyin iradesi ile uzaklaştıramadığı, inatçı biçimde tekrarlayan, benliğe yabancı (ego-distonik) düşünceler, dürtüler ya da hayallerdir. Tipik obsesyonlar arasında bulaşma, kendine ya da başkasına zarar verme düşünceleri, cinsel-dini içerikli obsesyonlar, simetri-sayma-sıralama obsesyonları, biriktirme-istifleme obsesyonları sayılabilir. Obsesyonlar çoğu zaman hastanın düşünce/değer sistemi ile çelişen özellikler taşır.

Kompulsiyonlar ise haz amacı olmayan, çoğu zaman obsesyonların yarattığı kaygıyı azaltmayı amaçlayan ya da korkulan sonuçları engellemek için yapılan davranışlar ya da zihinsel eylemlerdir. Yıkama, kontrol etme, düzenleme, sıralama, tekrarlama da sık görülen kompulsiyonlardır.


Bu bozukluk beyin kimyasında ve işlevselliğinde bozulma sonucu oluşur.

Çocuk ve ergenlerde OKB’nin başlangıç yaşı 9-12 yaş olarak görülmektedir. Genetik geçiş özelliği olabildiğinden ailenin diğer üyelerinde de olma ihtimali vardır.

Tedavi

Tedavide psikoterapi, gerekirse ilaç tedavisi psikiyatri uzmanı tarafından uygulanmaktadır.Bazı olgular kronik seyirli ve dirençli olduğundan tedavi süresi en az 6 ay-1 yıl arasında değişebilmektedir.

Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96