Bebekler Ne Zaman Konuşur?

Bebeğiniz gerçek bir dilde konuşmayı öğrenmeden önce, çeşitli sesler çıkarır. Bu, bebeklerin konuşma şeklidir. Peki, bebeğinizin ilk gerçek sözcüklerini ne zaman duyacaksınız? Bebeklerin konuşmayı öğrendiği dönem; beyninin hızla geliştiği hayatının ilk 3 yılıdır. Bu süre zarfında bebeğinizin konuşma becerilerinin gelişmesi, biraz da onun bebek dili konuşma becerilerine bağlıdır.

İlk Sözcüklerini Ne Zaman Duyacaksınız?

İlk bebek konuşması, sözel olmayan bir konuşmadır ve doğumdan hemen sonra gerçekleşir. Bebeğiniz; korku, açlık, hayal kırıklığı gibi çeşitli duygu ve fiziksel ihtiyaçlarını ifade etmek için ağlar ya da çığlık atar. Bazı anne ve babalar, bebeğinin ağlamasını dinlemeyi ve yorumlamayı öğrenir.

Bebeğinizin ilk gerçek sözcüklerini söyleyeceği zaman, her bebekte farklılık göstermektedir. Ancak, eğer bebeğiniz konuşma gelişiminde normal zaman dilimini kaçırırsa, endişeleriniz hakkında çocuğunuzun doktoruyla konuşmanızda yarar var.

  1. Ay

Hayatının 3. ayında bebeğiniz; sesinizi dinler, siz konuşurken yüzünüzü izler ve evde duyabileceği diğer ses ve müziklere yönelir. Bebeklerin büyük bir bölümü, bir erkek sesi yerine kadın sesini tercih eder. Bebeklerin bir çoğu, 3. ayın sonunda mırıldanmaya başlar.

  1. Ay

Altınca aya geldiğinde, bebeğiniz farklı sesler çıkararak oyunlar oynamaya başlar. Bu dönemde bebeğiniz, “ba-ba” ya da “de-de” diyebilir. 6. ya da 7. ayın sonunda, bebekler kendi isimleri söylendiğinde cevap verirler, anadillerini tanırlar ve mutlu ya da üzgün olduklarını söylemek için ses tonlarını kullanırlar. Bazı anne babalar, bebeğin ilk sözcükleri olan “ba-ba” yı “baba” olarak yorumlarlar; ancak bu çağdaki bebeklerin söyledikleri; genellikle gerçek anlamının dışında, rastgele hecelerden oluşur.

  1. Ay
  2. ayda bebekler, “hayır” ve “merhaba” gibi birkaç temel kelimeyi anlayabilirler. Ayırca, ünsüz harfleri daha fazla ve daha farklı ses tonları kullanmaya başlayabilirler.

12-18. Aylar

Bebeklerin büyük bir bölümü, 12. ayın sonunda “anne” ve “baba” gibi birkaç basit kelimeyi söyleyler ve artık, ne söylediklerini biliyor olurlar. Artık, “Gel” gibi kısa, tek adımlı taleplerinize yanıt verirler ya da en azından anlarlar.

  1. Ay

Bu aylarda bebekler, birkaç basit kelimeyi söylerlerle ve ismini söylediğiniz insanları, çeşitli nesneleri ve vücudunun bölümlerini gösterebilirler. Artık, duydukları sözcükleri, sesleri ya da söylediğiniz cümlenin son sözcüğünü tekrar edebilirler. Ancak genellikle, sözcüklerin ilk ya da son harflerini yutar ya da değiştirirler.

2 Yaş

2 yaşına geldiklerinde, “Anne güle güle” ya da “Ben acıktım” gibi 2-4 kelimeden oluşan kısa ifadelerle birkaç kelimeyi bir araya getirebilirler.

3 Yaş

Bebeğiniz 3 yaşına geldiğinde, kelime dağarcığı hızla genişler. Artık sembolik ve soyut bir dil anlayışına sahiptir.

Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96