Yaşa Göre Gündüz Uykusu Düzeni

Tüm ebeveynler bebeği geceleri uyutmanın zorluklarını (ve keyifli yanlarını!) iyi bilirler. Ancak, gündüz uykusu da çok önemlidir. Bu, çocuğunuzun gece nasıl uyuduğunun dışında, gün içerisindeki ruh halini de etkiler. Aşağıda bebeğinizin yaşına göre ne yapılması gerektiğini bulabilirsiniz.

Yenidoğan (0-3 ay)
Normal uyku düzeni: Başlangıçta, gündüz uykusu değişkendir – yenidoğanlar belirli bir zamanlamaya göre uyumazlar ve gece ile gündüz arasında çok az farklılık vardır. (Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre günde yaklaşık 16-17 saat uyurlar.)

Sleeping Through the Night kitabının yazarı ve Philadelphia Çocuk Hastanesinde Uyku Merkezi Müdür Yardımcısı ve Çocuk Uyku Konseyi danışma kurulu başkanı Dr. Jodi A. Mindell’e göre, 8-12 hafta içerisinde çocuğunuz gündüzleri tahmin edilebilir saatlerde uyanıp geceleri tahmin edilebilir saatlerde uyumaya başladığında nihayet belirli bir düzen görmeye başlarsınız. Bu noktada bebeğiniz yaklaşık 1,5-2 saat kadar uyanık kaldıktan sonra uykuya tekrar hazır olacaktır. 4 ay sonunda bir uyku kalıbı gözlemleyemezseniz endişelenmeyin; bazı bebekler için biraz daha uzun zaman alabilir.

Uyku düzeni nasıl belirlenir? Bebeğinizin uyumaya hazır olup olmadığına dair işaretleri gözlemleyin – huysuzluk, göz çevresindeki kızarıklık, boşluğa bakma veya kulağını çekme. Elbette, bebeğinizin gündüz uykusuna hazır olmasına yardımcı olabilirsiniz. “Belirli bir rutin, bebeğinizin ne zaman sakinleşip uyuması gerektiğini bilmesini sağlayacaktır,” diyor Dr. Mindell. Perdeleri kapatmak, kitap okumak, ninni söylemek, sakinleştirici bir ses tonuyla konuşmak veya gece rutininizin kısa bir versiyonu gibi.

4-12 ay
Normal uyku düzeni: İlk üç aydan sonra gündüz uykusu daha tahmin edilebilir bir kalıp oluşur. 4-8 aylık bebeklerin genellikle günlük rutini şu şekilde değişir: İki saat uyanık kaldıktan sonra “belirli saatler arasında” tekrar uyurlar; veya daha kısa süreli daha sık uykular uyurlar. 9 aylık olana kadar, neredeyse tüm bebekler belirli saatler arasında uyumaya başlarlar.

Bebekler bu yaşta genellikle gündüzleri ne kadar uyurlar? The Sleepeasy Solution kitabının yazarlarından ve Sleepy Planet Parenting’in kurucularından Jennifer Waldburger, bebeğinizin 4-6 aylıkken gün içinde üç kez toplamda 3-4 saat uyurken, bir veya iki kez toplamda 2-3 saat kadar uyuduğunu söylüyor. Bebeğiniz üç kez uyuyorsa, üçüncü uykuya hazır olduğunu anlamak için ipuçlarını gözlemleyin: “Bebekler 6-9 aylıkken üç defadan daha az uyumaya başladıklarında, üçüncü uyku süreleri daha kısa olmaya başlar. Bip uykusu dediğim bu uyku sadece 20-30 dakika sürer.”

Uyku düzeni nasıl belirlenir? Uyku zamanından önceki 10-15 dakikalık sakinleşme rutinine sadık kalın, diyor Waldburger. Ayrıca, bebeğinizi çok fazla yorulmadan önce ve sakinleştiğinde uyutun. “Bebekler fazla yorulduklarında vücutları kortizol adı verilen bir stres hormonu salgılar. Bu, hormon bebeğin sakinleştirmesini zorlaştırır ve uyanmasına sebep olabilir,” diye ekliyor Waldburger.

Uyutmak için en ideal zaman uykulu ancak uyanık olduğu zamandır. “Bebeğinizi sallamadan veya beslemeden sakinleşmesine izin vermek hafif uyku döngüsündeyken kendini nasıl sakinleştireceğini bilmesini sağlar.”

Yürümeye Yeni Başlayan Çocuklar (2-3 yaş)
Normal uyku düzeni: Dr. Mindell “Yürümeye başlayan çocukların çoğu öğleden sonraları, özellikle öğlen yemeğinden sonra daha uzun süre uyur,” diyor. Bu genellikle 90 dakika ile 3 saat kadar sürer.

Uyku düzeni nasıl düzene sokulur? “Gündüz uykusu ikiden bire inerken, ikinci uykunun geç bir saatte olduğunu ve bunun çocuğunuzun gece sakinleşmesini etkilediğini veya ikinci kez uyumayı reddettiğini farkedeceksiniz, diyor Waldburger. O zaman, ikinci uykuyu bırakma zamanı gelmiş demektir.

“Çocuğunuz günde bir kez uyumaya başladığında, ideal olanı gün ortasında uyumasıdır.” Bu, genellikle 11:30’dan öğlen vaktine kadar sürer. “Çocuğunuz hala sabah uyumaya devam ediyorsa, 11:30’da uyumaya başlayana kadar her gün 15-20 dakika daha geç uyumasını sağlayın,” diye öneriyor Waldburger.

Okul Öncesi (4-5 yaş)
Normal uyku düzeni: Pek çok çocuk dört yaşında gündüz uyumayı bırakırken, bazıları 5 yaşına kadar gündüz uyumaya devam eder. Gündüz uyuyan çocuklar genelikle 12:00-13:30 arası uyurlar (ortalama yatağa gitme zamanı ise 20:00’dır.) Ancak, çocuğunuz artık gündüz uyumuyorsa bile, bu dinlenme zamanı ayırmamanız anlamına gelmemelidir. Dr. Mindell, çocuğunuzun büyüdükçe uyku zamanının yerini “sessizlik zamanının” aldığını söylemektedir. Ona göre, bu herkesin gün içerisinde ara vermesini sağlar ve gerektiğinde uyumasını teşvik eder.

Uyku düzeni nasıl düzene sokulur? Çocukların artık gündüz uykusuna ihtiyaç duymadıklarını anlamak genellikle kolaydır. “Çocuğunuzun artık uyku zamanında uyumadığını veya uyumadığında huzursuzlanmadığını ve iyi hissettiğini görürsünüz,” diye açıklıyor Dr. Mindell.

Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96